Χειρισμός τμημάτων μιας Β τάξης Ημερησίου Λυκείου

 

Στη Β΄ Τάξη ενός Ημερησίου Λυκείου εμφανίζονται τριών ειδών τμήματα: τα Γενικής Παιδείας, τα Κατεύθυνσης και τα Επιλογής.

F     Έστω ότι οι μαθητές της Β τάξης χωρίζονται στα τμήματα Β1, Β2 και Β3 για τα μαθήματα Γενικής Παιδείας (συνηθίζεται να λέγονται και τμήματα κορμού). Το καθένα από αυτά τα τμήματα έχει υποχρεωτικό ωράριο (ΥΩ) 25 ώρες.

F     Έστω, επίσης, ότι οι μαθητές της Β τάξης χωρίζονται με διαφορετικό τρόπο στα τμήματα ΒΘρ (ΥΩ = 8 ώρες), ΒΘτ (ΥΩ = 7 ώρες) και ΒΤχ (ΥΩ = 7 ώρες) για τα μαθήματα Κατεύθυνσης: Θεωρητικής, Θετικής και Τεχνολογικής αντίστοιχα.

F     Έστω, τέλος, ότι μαθητές της Β τάξης χωρίζονται με τρίτο τρόπο σε τμήματα επιλογής: ΒΣχ (Σχέδιο), ΒΑσ (Αστρονομία) και ΒΥπ (Υπολογιστές), με το κάθε τμήμα να έχει υποχρεωτικό ωράριο 2 ωρών.

 

Στο παράδειγμά μας η Β τάξη έχει 9 (εννέα) τμήματα. Σημειώστε ότι: η λειτουργία των 9 αυτών τμημάτων δεν είναι ανεξέλεγκτη.

F     Το τμήμα Β1 ΔΕΝ μπορεί να λειτουργεί ταυτόχρονα με κανένα από τα τμήματα ΒΘρ, ΒΘτ, ΒΤχ, ΒΣχ, ΒΑσ και ΒΥπ. Ομοίως για τα τμήματα Β2 και Β3.

F     Επίσης, το τμήμα ΒΘρ ΔΕΝ μπορεί να λειτουργεί ταυτόχρονα με κανένα από τα τμήματα ΒΣχ, ΒΑσ και ΒΥπ. Ομοίως για τα τμήματα ΒΘτ και ΒΤχ.

 

Για την υλοποίηση των παραπάνω, απαιτούνται 27 διμελείς σχέσεις μεταξύ των 9 τμημάτων (περιορισμοί #11).

Ευτυχώς που ΔΕΝ θα απαιτηθεί να ορίσουμε όλες αυτές τις σχέσεις, μία προς μία, γιατί το πρόγραμμα διαθέτει μηχανή παραγωγής τέτοιων σχέσεων.