Παράδειγμα χειρισμού τμημάτων μιας Γ τάξης Ημερησίου Λυκείου

 

Έστω ότι σε μια Γ Ημερησίου Λυκείου έχουμε 80 μαθητές. Η κατανομή των μαθητών ανά κατεύθυνση έχει ως εξής:

F     Οι μαθητές που ενδιαφέρονται για τη θεωρητική κατεύθυνση είναι 27. Μπορεί να δημιουργηθεί ένα τμήμα θεωρητικής κατεύθυνσης.

F     Οι μαθητές που ενδιαφέρονται για τη θετική κατεύθυνση είναι μόνο 8. Είναι λιγότεροι από 15 και δεν μπορεί να σχηματιστεί τμήμα θετικής κατεύθυνσης.

F     Οι μαθητές που ενδιαφέρονται για την τεχνολογική κατεύθυνση είναι 45. Είναι αρκετοί ώστε να πρέπει να δημιουργηθούν 2 τμήματα τεχνολογικής κατεύθυνσης.

 

Τα τμήματα που δημιουργούνται είναι τα παρακάτω:

F     Ένα τμήμα αμιγώς θεωρητικό με τους 27 μαθητές θεωρητικής κατεύθυνσης. Το ονομάζουμε ΓΘρ και έχει υποχρεωτικό ωράριο 12.

F     Ένα τμήμα αμιγώς τεχνολογικό με 27 μαθητές τεχνολογικής κατεύθυνσης από τους 45. Το ονομάζουμε ΓΤχ1 και έχει υποχρεωτικό ωράριο 12.

F     Ένα τμήμα με τους 8 μαθητές θετικής κατεύθυνσης και τους υπόλοιπους 18 μαθητές τεχνολογικής κατεύθυνσης. Στο σύνολό τους 26 μαθητές.

Στο τμήμα ανατίθενται μόνο τα μαθήματα Μαθηματικών (5 ώρες) και Φυσικής (3 ώρες) Κατεύθυνσης. Ονομάζουμε το τμήμα αυτό ΓΘΤ (Θετικό + Τεχνολογικό) και έχει υποχρεωτικό ωράριο 8.

 

Στο τμήμα ΓΘΤ δεν μπορεί να ανατεθούν μαθήματα Χημείας, Βιολογίας, Οργάνωσης ή Προγραμματισμού. Για να γίνουν τα μαθήματα αυτά, το τμήμα ΓΘΤ θα πρέπει να σπάει σε 2 κομμάτια, ένα αμιγώς θετικό και ένα αμιγώς τεχνολογικό.

F     Στο τμήμα ΓΘετ ανατίθενται τα μαθήματα Χημείας (2 ώρες) και Βιολογίας (2 ώρες) Κατεύθυνσης. Το ΓΘετ έχει υποχρεωτικό ωράριο 4.

F     Στο τμήμα ΓΤχ2 ανατίθενται τα μαθήματα Οργάνωσης (2 ώρες) και Προγραμματισμού (2 ώρες) Κατεύθυνσης. Το ΓΤχ2 έχει υποχρεωτικό ωράριο 4. "

 

Αυτή η Γ Λυκείου έχει 5 τμήματα κατεύθυνσης.

Το σπάσιμο του τμήματος ΓΘΤ σε ΓΘετ και ΓΤχ2 δηλώνεται στο πρόγραμμα ως εξής: Όταν λειτουργεί το τμήμα ΓΘΤ, τότε ΔΕΝ λειτουργούν τα τμήματα ΓΘετ και ΓΤχ2. Δηλαδή, με 2 περιορισμούς της κατηγορίας #11.

 

Σημαντική Σημείωση

Ίσως να περιμένατε κάποια δήλωση στο πρόγραμμα, για το γεγονός ότι: τα τμήματα ΓΘετ και ΓΤχ2 συλλειτουργούν.

Δηλαδή, όταν λειτουργεί το ένα θα πρέπει την ίδια ώρα να λειτουργεί και το άλλο. Μάλιστα, μερικοί συνάδελφοι θα περίμεναν ακόμη και τη χρήση συνδιδασκαλιών.

Τίποτε από τα προηγούμενα δεν είναι απαραίτητο. Ελπίζουμε ότι, εύκολα και γρήγορα θα πεισθείτε ότι, η μέθοδος που ακολουθούμε, με χρήση περιορισμών του τύπου #11, είναι και γενικότερη και πλήρης.